Handige tips om van rioolvliegjes af te komen

Deze insecten worden ook wel aangeduid als aalputmotjes of motmuggen. Indien u hinder ondervindt van deze rioolvliegjes, kan dit veroorzaakt worden door een probleem met de riolering. Het is daarom verstandig wanneer je deze signaleert, actie te ondernemen.

Hoe kunt u rioolvliegjes identificeren?

Met een grootte van meestal 1,5 tot 7 millimeter kunnen deze kleine insecten door de kleinste openingen uw huis betreden. Ze zijn herkenbaar aan hun behaarde vleugels, groter dan hun lichaam, en grijsgoudkleurig met twee lange, behaarde voelsprieten op hun kop. Hoewel de volwassen exemplaren een korte levensduur van slechts drie weken hebben, kunnen ze zich zeer snel vermenigvuldigen.

Een vrouwtje legt gewoonlijk 100 tot 200 eitjes per keer, meestal in rottend organisch afval of stilstaand water. Na twee dagen verschijnen de larven en groeien ze uit tot volwassen rioolvliegjes binnen twee tot zes weken. Ze hebben meestal moeite met vliegen en kruipen rond en rusten in de buurt van leidingen, ondanks dat ze 'vliegjes' genoemd worden.

Tijdens de dag zijn ze meestal rustig, maar 's avonds en 's nachts worden ze actief en beginnen ze zich te voeden met rottend materiaal, bacteriën en schimmels. Vaak is een probleem met de riolering, vooral bij beschadigde leidingen, de belangrijkste reden voor het hebben van een rioolvliegjesplaag in uw huis. Lekkende gootstenen of verstopte toiletten trekken over het algemeen deze insecten aan.

Hoe kunt u op een efficiënte manier rioolvliegjes bestrijden?

Als u een plaag wilt aanpakken, moet u de broedplaatsen opsporen, meestal in stilstaand water of rottend organisch materiaal. Het is van essentieel belang om snel in actie te komen en zelf maatregelen te nemen, zoals het verwijderen van stilstaand water, het schoonmaken van de afvoer en het controleren op lekken. Bij reparaties kunt u experts raadplegen om het probleem op te lossen.

Op locaties die verband houden met het rioolsysteem, zoals verstopte of langdurig niet gebruikte afvoeren, bevinden zich vaak broedplaatsen. Buiten het huis kunnen er ook andere plekken zijn waar broedplaatsen ontstaan, zoals beerputten, dakgoten, regenpijpen en drinkbakken. Om een plaag van rioolvliegjes te voorkomen, is hygiëne van cruciaal belang.

Herstel rioolproblemen snel, sluit open leidingen af, verwijder organisch afval en zorg ervoor dat afvalbakken goed zijn afgesloten. Een goede tip is om regelmatig de dakgoten schoon te maken en de afvoeren af te spoelen met heet water en zuiveringszout. Zorg ervoor dat voedsel dat ermee in aanraking komt direct wordt weggegooid.

Snel een medewerker spreken?

Bel 0166 748 304

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> De hinder van een gootsteen die verstopt is
> Identificeren van een gebrekkig afvoersysteem en wat te nemen
> Professioneel rioleringsbedrijf inschakelen